Dette huset er en nytolkning av den klassiske sommerhytta

Da den gamle hytta måtte rives til fordel for en ny, gjorde Tine og Theis noen utradisjonelle valg. Nå nyter de sommerdagene fullt ut, og har havet som nærmeste nabo.

© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt

HER BOR Tine og Theis.

HVOR I en nybygd hytte i Dragør, like utenfor København.

FØLG TINE @klaycopenhagen

Et idyllisk, lite trehus med småsprossede vinduer. Slik ser vi gjerne for oss en klassisk sommerhytte ved sjøen – og slik så også Tine Jakobsen og Theis Rosenkvists hytte ut. Men den var gammel og nedslitt, og da den til slutt var nærmest falleferdig, valgte de å rive den og tenke i nye, moderne baner.

– Vi var lei av å bruke så mye tid på å reparere og fikse. Nå ville vi ha noe nytt og funksjonelt, men hyttene som vi fant hos de forskjellige produsentene var ikke så spennende. De ble for striglet og upersonlige, i tillegg til at de var altfor dyre for oss, forteller Tine.

Men under noen ekspedisjoner til hytteområder i nærheten, fikk de ny inspirasjon. De så på forskjellige løsninger og snakket med flere av eierne. Til slutt landet de på et lite tømrerfirma som kunne tilby dem et unikt bygg til en god pris, og snart tok det lille huset med svart bekledning, svarte vindussprosser og tak uten utstikk form.

– Vi fikk en del kommentarer om at hytta var for moderne og for mørk, men har også hatt mange som har vært interessert i å se nærmere på den, og nå har det faktisk poppet opp noen flere hytter i samme kategori i nærheten, forteller Tine.

– Huset er en nytolkning av den klassiske sommerhytta: Moderne og med stramme linjer, men samtidig med sjarm og småsprossede vinduer.

Paret fikk også bygd en terrasse som går rundt hele hytta og leder til koselige sittegrupper, en platting med hengekøyer og to drivhus: Det ene er til grønnsaker og det andre brukes som utestue tidlig på våren før solen får ordentlig tak.

Elsker å bo ved sjøen

Hytta er like lys inne som den er mørk ute. Her er stemningen florlett, nordisk og sommerlig med lyse trevegger, stor takhøyde og digre vinduer med utsikt til grønn natur. Møblene er i hovedsak DIY og bruktfunn.

– Vi var opptatt av å tilføre ting med sjel og patina til alt det nye, og med noen få unntak er alt her inne funnet brukt. Spisebordet sto i barndomshjemmet til mannen min, og har fortsatt tydelige merker fra de gangene han satt og dunket utålmodig i bordet med bestikket, sier Tine.

I tillegg til alle bruktfunnene har Tine innredet med mengder av naturmaterialer, ganske få farger og mye keramikk – et materiale som i løpet av de siste årene har blitt stadig viktigere for henne. Etter mange år som innreder for Ikea var hun på en reise i Japan og falt pladask for keramikktradisjonen der. Lidenskapen var så heftig at hun bestemte seg for å importere japansk keramikk til Danmark, hun sa opp jobben og etablerte sin egen butikk. Og da pandemien førte til kansellering av en fire ukers reise til Bali, kjøpte hun en dreieskive som hun satte opp på hytta.

– Jeg satt ved den hver eneste dag i hele fjor sommer. Jeg ble så fascinert av å lage min egen keramikk at jeg ikke klarte å holde det på hobbynivå så lenge, men meldte meg på flere kurs og rådførte meg med dyktige keramikere, forteller hun.

Nå selger Tine sin egen keramikk i tillegg til arbeider fra utvalgte keramikere fra inn- og utland i butikken sin, som ikke ligger så langt fra hytta hvor hun og mannen bor seks måneder i året.

– Vi elsker å leve så tett på sjøen og naturen i sommerhalvåret. Skuldrene senker seg og vi puster liksom litt lettere når vi er her. Før måtte vi bruke masse tid og krefter på å skure den gamle hytta ren for muggsopp etter en lang vinter. Nå er det tørt og lunt og fint her, og vi trenger ikke gjøre noe annet enn å slappe av, sier Tine.

Tine kjøpte det store arkivskapet med sjalusidører brukt på nettet. På toppen av skapet står blant annet retro-keramikk og reisefunn fra Japan.

© Tia Borgsmidt

Etter at de fikk bygd terrassen som nesten går rundt hele hytta, bruker de også hagen mye mer enn før.

© Tia Borgsmidt

TINES BESTE BRUKTFUNN – Spisebordstolene i furu og flett. Jeg kjøpte dem billig på nettet, og de ligner veldig på Kirkestolen av Kåre Klint. Ikea-kjøkkenet med stålfronter bryter opp i alt det hvite. Spisebordet er arvet, stolene er bruktfunn og pendelen fra Le Klint.

© Tia Borgsmidt

Skap kos og varme med tre

  1. I et helt nytt bygg er møbler og tilbehør i treverk en enkel måte å skape varme og hygge på. Møbler med patina gir ekstra mye sjarm.
  2. Har du en kjøkkeninnredning i stål? Bruk tre som kontrast til det kalde materialet. Det skal ikke mer til en noen fine fjøler på kjøkkenbenken.
  3. Farger på gulvet er en sterk trend. Siden gulvet er en så stor flate i hjemmet ditt, vil selv en diskret nyanse som lar tegningene i treverket skinne gjennom, ha en stor effekt.
  4. Loppefunn, arvestykker og bruktskatter med noen år på baken tilfører masse stil og stemning. Vask tingene grundig og la treverket skinne.
© Tia Borgsmidt

Paret har selv bygd den enkle, lette sofabenken, mens sofabordet og lenestolen er bruktfunn. Tine har trukket om stolen selv og elsker at den ligner en Wegner-stol uten å være det, for på hytta vil hun ikke ha dyre designmøbler.

© Tia Borgsmidt

Rå, vakker keramikk er både jobb og lidenskap for Tine, og hytta er selvsagt full av fine eksemplarer.

© Tia Borgsmidt

På det lille soverommet er det akkurat plass til en dobbeltseng. Rommet er innredet nøytralt og med få ting. En vakker kimono pynter opp på den ene veggen.

© Tia Borgsmidt

Stranden ligger bare noen få minutters gange fra hytta.

© Tia Borgsmidt