Det var en hovedregel, når Lærke skulle innrede familiens nye sommerhus
Hvordan fyller du en flunkende ny hytte med nostalgisk sjarm? Gjør som Lærke og innred med støvete farger, fine loppisfunn, gammelt arvegods og enkelte designklassikere som til sammen skaper den helt rette stemningen.

HER BOR Lærke (34), Adam (35), Hugo (6), Fillipa (3) og Carla (4 md).
HVOR I en sommerhytte på 100 kvadratmeter i Udsholt på Nordsjælland. Familien deler hytta med Lærkes bror og foreldre.
FØLG LÆRKE @creating_a_cottage

Da Lærke Hentze startet å innrede familiens nye sommerhytte, var det én overordnet regel: Ingen hvite vegger! Derfor valgte hun ut maling i fem forskjellige farger som gikk godt sammen, og supplerte med mønstrete tapeter i de samme nyansene.
– Jeg syns det var utfordrende å bygge en helt ny hytte og samtidig klare å gi den massevis av varme, sjel og personlighet. På en måte er det jo veldig deilig at alt er nytt og lekkert, men det var viktig for oss at det ikke ble kjedelig og ordinært, forteller Lærke. Familien på fem hadde lenge vært på jakt etter en eldre sommerhytte sammen med Lærkes bror og foreldre. Drømmen var å finne et sted som de kunne renovere sammen og skape et deilig sommerparadis for hele storfamilien.
– Vi bor litt spredt og ønsket å finne et sted der alle kunne være sammen over flere dager, uten å måtte fylle sitt eget hjem. Men vi klarte bare ikke å finne det helt rette, forklarer Lærke. Så da de plutselig kom over en tomt i Udsholt, helt nord på Sjælland og bare fem små minutter unna stranden, bestemte de seg for å bygge en ny hytte fra grunnen av.
– Det var virkelig et lykkelig valg. I dag er vi veldig glade for at det endte slik, for hytta har blitt et fristed for alle sammen. I tillegg til ferier, har vi feiret både jul og bursdager her oppe, og vi samles alltid til stor påskelunsj på hytta, forteller Lærke.
Bruktskatter gir sjel og varme
Når man bygger nytt, kan man selv bestemme alt fra plantegning til innredning, og for Lærke og familien var det viktig å prioritere et stort kjøkken-allrom hvor alle kunne samles, og heller lage tre litt mindre soverom. I tillegg har de bygd et koselig anneks med både dobbeltseng og køyeseng.
– Selv sover vi som regel i annekset – med små barn er det både rolig og praktisk – og jeg elsker det. Annekset er bygd med samme standard som hytta og kan brukes året rundt. Det har to store dobbeltdører ut mot hagen, og det er fantastisk å våkne om morgenen og bare se ut på alt det
grønne, sier Lærke.
Det er hovedsaklig Lærke og moren som har stått for innredningen av hytta, og mens byggeprosessen pågikk, brukte de tid på å saumfare bruktbutikker, loppemarkeder og nettsteder for å finne de helt riktige tingene.
– Det var så deilig å ha god tid på innredningen, og jeg syns vi har funnet veldig mange fine ting som er med på å skape den stemningen vi var ute etter. Jeg er for eksempel utrolig fornøyd med alle de små bildene og litografiene som henger rundt på veggene, forteller Lærke.

Det store kjøkken-allrommet er samlingspunktet i hytta. Spisebordet er fra Træfolk og stolene er designet av Wegner, mens pendlene er fra Coolicon, bambusgardinene fra Color & Co og den antikke Tage Andersen-vasen ble funnet på Bornholm.
Veggfarge Shadow White fra Farrow & Ball.

Den gråblå kjøkkeninnredningen fra Svane Kjøkkenet står skikkelig ut i rommet, mens de vakre pendlene fra britiske Fritz Fryer tilfører en litt nostalgisk touch.

En miks av nye og gamle detaljer skaper personlighet på kjøkkenet. De rustikke skjærefjølene er fra Træfolk, skålen fra Würtz Keramikk og tallerkenene er arv etter Lærkes farmor.

På barbordet i kjøkken-allrommet står en bukett fra hagen. Bordet er fra Sika Design, mens bildet, patentflaskene og vasen er loppefunn.

Nedlagte kirsebær og andre godsaker fra hagen.

Den stripete sofaen er fra Ilva, bordet er et loppefunn og safaristolen er designet av Kaare Klint. AJ-gulvlampen er fra Louis Poulsen, mens den blå bordlampen i vinduet er fra Holmegaard.
IDÉ: Oppdater loppefunnene med en slant maling. Mal f.eks. platen på sofabordet i en lekker nyanse.

Lærkes beste loppefunn
– Bildene på veggene har veldig mye å si for stemningen og uttrykket her. Jeg elsker at det er en liten historie bak hvert av dem. Sammen med loppefunnene har vi hengt opp egne fotografier og reisefunn som passer bra inn.
Bildeveggen er en kombo av loppefunn, reiseminner og nyere ting. Den hvite lampen er fra Gubi og den svarte fra Louis Poulsen.

Lærke har oppdatert Arne Jacobsens klassiske Charlottenborg-stol med nytt trekk i stoff fra Westbury Textiles. Bokkassene fra Trævarefabrikernes Udsalg er malt i samme farge som veggen. Messinglampen er et loppefunn.

Sommerhytta har tre soverom. Det ene er innredet med blå vegger og himling, kombinert med et vakkert, stripete tapet. Sengetøyet er fra Aiayu, mens taklampen er fra Le Klint. Hyllen, vegglampen og bildet er bruktfunn.
Veggfarge Pigeon fra Farrow & Ball.

Fra badet kan man gå rett ut i hagen. Vasken er fra Duravit, vegglampene fra Fritz Fryer og krakken fra Frama.

Lærkes tips til å gi nybygg varme og sjel
1. Dropp hvite vegger
– Skap varme og kontraster i rommene med nyanser som spiller godt på lag. Husk at små rom ikke nødvendigvis må males lyse. Vi malte gangen helt mørk for å samle rommet og gi stemning med det samme man kommer inn.
2. Lag mange små kosekroker
– Vi har mange hyggelige sitteplasser. Bare på terrassen som går rundt hele hytta, har vi fire forskjellige typer: En overdekket kosekrok, et frokoststed med morgensol, en spiseplass med kveldssol og plass til mange og en liten trapp mellom høybedene der man kan ta en liten kaffepause mens man luker.
3. Møbler skal ikke bare være pene
– På hytta skal vi slappe av, derfor er det viktig at møblene både er funksjonelle og komfortable. Man skal kunne sitte ved spisebordet i timesvis i selskap med familie og venner, og sofaen skal være av den rause typen, med plass til både store og små.
Veggfarge Hardwick White fra Farrow & Ball.

Lærke og familien elsker å sove i det 20 kvadratmeter store annekset på tomten. Med dørene på vidt gap er det nesten som å sove – og våkne – ute i naturen.

Veggfarge French Grey fra Farrow & Ball.

Benken er fra Træfolk og hyllen fra Byggfabriken.com.

IDÉ Er du glad i friske krydderurter? Lag et stort bed eller sett krukker med urter rett ved utekjøkkenet og spiseplassen.

Lærkes favorittplass
– Terrassen ved utekjøkkenet. Jeg elsker å sitte der og kikke på frodige krydderurter og lekende barn.

Familien elsker å lage mat utendørs, derfor valgte de å legge inn vann i utekjøkkenet. Hagemøblene og parasollen er fra Skagerak.

Ved kjøkken vinduet har Lærke innredet et fint utekjøkken som familien bruker mye.

På veggen i utekjøkkenet er det satt opp et kult oppheng til gryter og panner. Kurven og krukkene er loppefunn.

Benken på utekjøkkenet er et DIY-prosjekt med gamle terrazzofliser.

Det er bygd terrasse rundt hele hytta slik at man alltid kan finne et sted med sol og le for vær og vind. Benken under halvtaket er fra FDB Møbler, bambusstolene fra Cane-line og hagebordet fra Fermob, mens liggestolen er fra Skagerak.

Da Lærke og familien kjøpte tomta var den et eneste stort bjørnebærkratt. Med god hjelp fra en landskapsarkitekt har de skapt en deilig, grønn oase med massevis av blomster.

Fra stuen er det utgang til den store terrassen.

IDÉ På hytta skal det være kort vei til kos og avslapning. Fine fluktstoler kan henges opp på veggen – da er de både dekorative og tilgjengelige.

IDÉ Skap flere hyggelige kroker på terrassen, både store med plass til hele familien og små oaser der du kan kose deg med en bok i ditt eget selskap.

Ved kanten av den store terrassen er det flere bed fylt med blomster og krydderurter – lett tilgjengelig når dagens lunsj eller middag tilberedes ute i det fri.

Den 100 kvadratmeters store sommerhytta ligger i Udsholt ved Rågeleje i Nordsjælland.

Plantegning.
