Denne hytta er selve inkarnasjonen av sommerkos

Først forelsket de seg i stedet, deretter falt de for en fantastisk tomt, og så kunne de begynne å bygge. Hytta har vokst i takt med familien, og i dag har Rikke og Jonas fått akkurat det fredfylte fristedet de drømte om.

© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

Familien nyter solfylte dager på den store terrassen. Loungemøblene er lagd av paller som sto igjen etter hyttebyggingen. De er skrudd sammen, pusset ned og har fått hjul slik at de er enkle å flytte etter behov.

© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

HER BOR Rikke (34), Jonas (39), Julius (7), Agnes (4) og Ingrid (7 måneder).

HVOR Familiens sommerhytte ligger i Liseleje, nord på Sjælland, i Danmark. Hytta ble bygd i 2015 og påbygd i 2017, og er i dag 60 kvadratmeter stor.

FØLG RIKKE @detlillehuspaaoesterbro

Rikke og Jonas Lisberg Lehmann så tydelig for seg hvordan barna deres skulle løpe fritt langs hekker og blomsterenger mellom deres egen hytte og hytta til farmor og farfar. Det skulle være utelek som aldri sluttet, klesvask som blafret i vind og sol, stress og mas som ble igjen hjemme i byen slik at familien skulle få akkurat det deilige ferielivet som Jonas husket fra sin egen barndom. Ren idyll! Og slik har det også blitt, men veien frem ble litt mer komplisert enn de så for seg.

– Vi kjøpte en vakker naturtomt i enden av en vei. Bak syrinhekkene var det jorder, eng og massevis av villbringebær, forteller Rikke.

Paret fikk satt opp en fin, liten ferdighytte som var innflytningsklar i løpet av bare noen måneder, men da den var ferdig, var drømmen likevel ikke gått helt i oppfyllelse.

– Grunnflaten var bare på 40 kvadratmeter, og det er jo ikke så stort. I tillegg hadde jeg sovet i timen og ikke tenkt over at det også gikk bort en del innvendig plass til isolering, så alle rom ble enda mindre enn vi var forberedt på, smiler Rikke.

Selv om familien den gang bare besto av to voksne og ett barn, innså Rikke og Jonas raskt at de måtte bygge ut.

– Vi innlemmet den 20 kvadratmeter store, overbygde terrassen R i hytta. Den ble til stue, og etter det har hytta fungert helt perfekt og dannet ramme rundt mengder av helgeturer, bursdager og ferier, forteller Rikke.

I ettertid gikk familien fra tre til fire, og nå er de igjen i ferd med å få plassproblemer: I desember ble nemlig lille Ingrid født, så nå er de fem.

– Det neste prosjektet er å lage enda et påbygg, for hun må jo også få et eget sted å sove når hun vokser ut av vuggen på soverommet vårt, sier Rikke.

Luft, lys og nostalgi

Til tross for plassutfordringene har sommerhytta blitt akkurat det de forestilte seg at den skulle bli: Familiens ferieparadis og tilfluktssted – og en plass hvor det alltid vokser frem nye drømmer og prosjekter.

– Vi ønsker å bygge både en utestue og et anneks. Det er alltid noe på gang. Det er som oftest jeg som får ideene, deretter diskuterer vi det, så tegner jeg et kryss på veggen og Jonas kommer med drillen, ler Rikke.

Den overordnede visjonen for hytta har alltid vært at den skulle være selve inkarnasjonen av sommerkos – et lyst og deilig fristed.

– Vi ønsket oss et luftig sommerhus med stor takhøyde. Et sted med massevis av hygge og varme der vi bare kan være sammen, og som ikke oppleves som splitter nytt, selv om det er nybygd, sier Rikke.

Det har de skapt med åpne rom, hvitmalte flater og mengder av fine bruktfunn og arvestykker med sjel og affeksjonsverdi. Et vakkert servise Rikke arvet av mormoren sin har faktisk spilt en ganske sentral rolle i innredningen.

– Jeg er så glad i det serviset, og har brukt både det romantiske motivet og fargene som utgangspunkt flere stedet, for eksempel på vitrineskapet. Den rosa fargen jeg har malt med heter sågar Mormor, og den kremhvite fanger opp den patinerte nyansen i porselenet, sier hun.

Og nettopp arvestykker, bruktskatter og alle steinene, skjellene og fossilene som ungene kommer hjem med etter en tur på stranden, er det Rikke syns er de aller viktigste bidragene når man skal lage ekte sommerhyttestemning.

Rotting, bambus og flett er sikre valg hvis du vil ha klassisk sommerhyttestemnng. Pasteller er prikken over i-en.

© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

Jonas vokste opp med hytte i området og ville gjerne gi sin egen familie den samme sommeridyllen som han opplevde i barndommen.

© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

Rikke hadde lenge vært på jakt etter et gammelt lintøyskap, men det var til slutt Jonas som kom over det helt perfekte i en vintagebutikk på nettet.

© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

En flettet pendel oser av sommerstemning, og når det skumrer og lampen tennes sender den et fint mønster ut i rommet.

© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

Vær på utkikk etter en fin, gammel lampefot på loppis eller i bruktbutikker. Oppgrader stilen med en skjerm i lyse farger eller et fint mønster.

© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

Frem med malerkosten! Loppefunn gir personlighet og sjarm, og maling er genialt for å få kuppene dine til å passe helt perfekt i innredningen.

© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein
© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

Rikkes favorittplass

– Jeg elsker terrassen vår! Den er like stor som hytta, og så sant været tillater det, er det der vi er. Farfaren min bygde den da han var 75 år gammel med litt hjelp fra onkelen min, og siden farfar dessverre gikk bort tidligere i år, betyr terrassen enda mer for oss nå.

Soverommet er holdt i lyse toner og naturmaterialer. Sengetøyet er fra Aiayu, mens leselampen en gang hang på barnerommet til Jonas.

© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein