-Jeg håper jeg kan inspirere folk til å bruke mer farger

Pia Håkonsen er et friskt pust i Instagramverdenen. Huset er fylt med sterke farger og kule kunstverk, og Pia håper hun kan inspirere folk til å tenke utenfor boksen.

© Pia Håkonsen

Pia Håkonsen står bak profilen @bypiapei, hvor hun viser frem familiens funkishjem på Dvergsnes utenfor Kristiansand, hvor hun bor med mann og to barn. Ved siden av Instagram jobber Pia som produktfotograf og SoMe-ansvarlig for en interiørkjede, og driver interiørveiledning mot privatmarkedet. I tillegg har hun et tekstilkonsept på trappene, og er ambassadør for Strai. Pia har derfor på flere måter gjort boliginnredning til sitt levebrød, så vi kommer nok til å se mer av Pia fremover.

Huset til Pia er på mange måter et friskt pust i interiørverdenen. Der man ofte ser nøytrale farger og rene linjer, er Pias hus fylt med friske farger og kule kunstverk i form av gatekunst og moderne kunst. I 2018 vant hun også Gullfjæren for "Årets fargerike profil" - så Pias kreativitet og fargebruk har ikke gått upåaktet hen. Pia håper hun kan inspirere andre til å være litt mer vågale, og tørre litt mer i interiøret. Bli med hjem til Pia, og få masse gode interiørtips i samme slengen. Kanskje du blir inspirert til å bruke mer farger?

Hva finner man på din Instagramprofil, og hva er tanken bak den? På min Instagramprofil finner man for det meste bilder av hjemmet vårt på Dvergsnes i Kristiansand. Man blir også litt kjent med familien min - spesielt om man tar turen innom stories. Her liker jeg å dele noen av våre hverdagsøyeblikk, og særlig dem som får folk til å trekke litt på smilebåndet. Jeg håper at kontoen min inspirerer folk til å ta i bruk mer farger når de innreder, og at jeg kanskje motiverer til å tenke litt utenfor den berømte boksen.

Beskriv interiørstilen din.
Interiørstilen min er urban, moderne, leken og fargerik. Synes det er vanskelig å sette en merkelapp på den og det har vel egentlig også vært et mål når vi innredet hjemmet vårt. Selv om vi alle blir påvirket av trender og den tiden vi lever i, så har målet hele tiden vært å innrede med hjertet, og på den måten skape et hjem som gjenspeiler personlighetene til oss som bor her.

Hva inspirer deg når det gjelder innredning?
Jeg elsker når folk tør å gå ut av boksen, og være litt vågal og annerledes. Det som er riktig for naboen er ikke nødvendigvis rett for deg og det synes jeg også hjemmene våre i mye større grad bør gjenspeile. Jeg elsker personlige hjem som viser frem dem som bor der.

Jeg blir også superinspirert når noen har klart å skape et spennende og vakkert hjem uten å bruke altfor mye penger. God smak henger ikke nødvendigvis sammen med størrelsen på lommeboka. Stramme budsjett får etter min mening kreativiteten til å blomstre. Personlig kan jeg oppriktig kjenne på lykkerusen når jeg finner en unik liten bruktskatt som jeg bare vet blir helt perfekt på stuebordet, gjerne i skjønn forening med en annen moderne designklassiker.

Siden 2015 har jeg selvfølgelig også blitt inspirert i bøtter og spann av herlige kontoer på Instagram. Instagram inspirerer og lader meg, og ikke minst er jeg takknemlig for alle de fine menneskene jeg har fått lov til å bli kjent med gjennom dette spennende mediet.

Hva var det siste du kjøpte til hjemmet?
Noe av det siste jeg kjøpte til hjemmet var en stor sebrabyste fra Jotex. Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for dyreprint, noe som gjenspeiles i både garderoben min og i interiøret. Min kjære er ikke alltid like fan, men denne gikk gjennom sensuren.

Her om dagen kom jeg også hjem med en ny pute til sofaen. Jeg får visst aldri nok av disse myke herlighetene. De kan forvandle uttrykket i en sofa eller seng på sekunder, og er etter min mening interiørverdens svar på magi.

Hva er ditt beste tips for innredning på budsjett?
Jeg elsker at ting har en historie, og jeg kombinerer derfor gjerne arvegods og bruktfunn med nye og moderne ting, gjerne etter en liten makeover med sprayboksen. Kontrasten mellom nytt og gammelt kan være magisk og vil fort tilføre et rom massevis av personlighet og det lille ekstra.

Jeg er jevnlig innom Finn.no, Tise.com og Lauritz.com på jakt etter godbiter. Her har jeg gjort mange gode kupp opp gjennom årene. Er du på jakt etter en spesiell ting, så er autosøk en fin funksjon. Det er nesten som å være på fisketur. Jeg sitter bare og venter i spenning på når jeg vil få napp, og gleder meg stort til å dra fangsten i land.

Jeg elsker å bruke farger i interiøret, men de store flatene og de største møblene holdes ofte i en nøytral farge. Da er det lett å leke seg med interiørelementer som puter og pledd i ulike farger og mønster. Det gjør det også enkelt å endre uttrykk og stil uten at det trenger å koste skjorta. Det er tross alt billigere å bytte ut noen tekstilelementer enn å kjøpe ny sofa om man skulle bli lei etter et år.

Hva er du mest fornøyd med i hjemmet?
Jeg er veldig fornøyd med planløsningen i huset. Den er praktisk og svært funksjonell, noe som på mange måter er et kjennetegn for funkis.

Favorittrommet til samtlige medlemmer av familien Håkonsen er stuen med åpen kjøkkenløsning. Her spiser vi, leker, slapper av, underholder gjester og ler masse. Vi tilbringer også mesteparten av tiden her når vi er hjemme. Det er hjertet i huset og de fleste daglige aktiviteter finner sted her. Jeg elsker også hvordan dette rommet føles dobbelt så stort på den varme årstiden. I hver ende av rommet har vi nemlig to store verandadører som leder ut til gårdsplass og uterom. Om sommeren flyttes derfor mange av aktivitetene ut. Vi spiser for eksempel frokost på den ene siden av huset og middag på den andre.

Hva får du flest kommentarer for i innredningen?
Det er egentlig mye forskjellig, men mange kommenterer og liker fargebruken. Jeg får også mange hyggelige tilbakemeldinger på innslagene av gatekunst som vi har rundt forbi i huset og humoristiske innslag som lysbokslampen i gangen med teksten «Be naked when I come home». Det store Fantomet-maleriet i stua har også vakt en del oppmerksomhet og gitt mange kommentarer.

Dersom det ikke sto på pengene, hva skulle du kjøpt til boligen?
Jeg har i mange år drømt om å eie et kunstverk av Pushwagner, Damian Hirst og Banksy. De er alle kunstnere som på hver sin unike måte har klart å skapte et uttrykk, og en stil som treffer meg midt i hjerterota. Når lottokupongen går inn vil du fort finne meg i et kunstgalleri på jakt etter et verk av disse.

Hva tenker du over når du velger farger i hjemmet?
Jeg elsker å slå meg løs med farger. Likevel er jeg opptatt av at det må være en viss balanse for at det ikke skal virke rotete og at fargene slår hverandre i hjel. Jeg er opptatt av at det skal være en fin flyt mellom rommene. Derfor har jeg holdt mange av veggene i samme farge, og heller lekt meg med fargesterke interiørdetaljer som skap, stoler, tekstiler og mindre pyntegjenstander.

Hva er ditt beste tips for å inkludere farger i innredningen?Den fantastiske regnbuen består av utallige muligheter. Om det var opp til meg å bestemme, ville jeg latt alle hjem på den nordlige halvkule bade i farger. Forskning viser at mange av oss hadde fått en skikkelig energiboost dersom vi for alvor lot fargene få sitt inntog i hjemmet, noe jeg opplever at flere og flere blir flinke til.

Personlig er jeg glad i å innrede med fargerike interiørdetaljer. For å fremheve disse har vi derfor valgt å holde vegger og gulv i nøytrale farger. Det synes jeg skaper en fin flyt, og det er også enkelt å bytte ut detaljer og på den måten skape forandring og fornyelse med enkle og raske grep.

Er det noe du tror du aldri kommer til å bli lei av i innredningen? Gatekunst på vegger og møbler kommer jeg trolig aldri til å bli lei av. Denne kunstformen har ligget mitt hjerte nær i mange år. Jeg elsker det urbane bylivet og drømmer fortsatt om at vi en gang skal pusse opp og bo i et gammelt fabrikklokale. I mellomtiden gjør jeg det jeg kan for å skape et urbant uttrykk i huset vårt på Dvergsnes.

Hva er det neste prosjektet du skal kaste deg over?
Vi har så smått begynt å gjøre uteplassen klar for sommer og sol. Levegger og utebord er malt, terrassen skal spyles, hekk skal klippes og nye krukker skal beplantes. Vi skal også i gang med å dekorere trappoppgangen vår med enda mer graffiti. Jeg er så heldig å kjenne den fantastiske billedkunstneren Terje Andersen som er helt rå med sprayboksene. Han har fått æren av å dekorere de siste hvite veggene i hjemmet vårt med farger og motiv som forteller historien om oss som familie. Jeg elsker det unike og personlige uttrykket som denne kunstformen tilfører omgivelsene.

Hvilke "oversette" eller små Instagramprofiler synes du fortjener litt mer oppmerksomhet?
Instagram er en utømmelig kilde til bøttevis av herlig inspirasjon. Etter flere år på Instagram så har jeg har mange favoritter. Om jeg skal nevne noen mindre, men svært «up and coming» perler så må det være:
@ileifsdatter, @spire.interior, @trudeshus og @frizzyninja