Pusset opp jugendvilla rom for rom
Huset i gamlebyen i Stavanger ble tilbakeført til opprinnelig stil, ett rom av gangen.
Pusset opp rom for rom
Jugendvillaen fra 1915 var fratatt sin opprinnelige stil, etter mange år med ulike eiere med kortsiktige planer. Mange av de flotte detaljene var fjernet, noe de nye eierne ville gjøre noe med. Men å gjenskape fordums stolthet krevde mye tid og egeninnsats. Løsningen ble å pusse opp hele huset rom for rom. Soverommet et holdt i duse og friske farger. Skapløsningen har eierne bygget selv. Benken foran vinduet er favorittstedet til husets firbente. I stuen står toppen av en gammel furu som blåste ned i skogen. Det ble malt hvitt og dekorert med lys til jul. Og var så fint at det fikk lov å bli stående også resten av året.

Kunstnerisk innredet
Eierne har lykkes i å både gjenskape jugendstilen, og innrede i sin egen, personlige stil. Rommene har ulike uttrykk, og det er lekt med farger og materialer. Interiøret er levende - og er stadig i endring. Møblene er en salig blanding som passer sammen fargemessig. Stolen og puffen er fra Fretex, og lysekronen er fra Italia. De fargesterke maleriene er malt av Gorm Liland.

Bordplate i taket
Eierne har nærmest spesialisert seg i å blåse nytt liv i gamle ting ved å gi dem en ny setting. Takrosetten i gangen er laget av en gammel bordplate, og fungerer fint sammen med den moderne taklampen.

Gamlebyen i Stavanger
Jugendvillaen ligger i den sjarmerende gamlebyen i Stavanger, tett i tett med gamle, hvitmalte trehus. Selve konstruksjonen var i god stand, derfor flyttet eierne rett inn, og foretok oppussingen rom for rom. Noe arbeid ble også gjort på fasaden. Gamle svart-hvitt bilder av huset som naboen kom med, resulterte i utskifting av vinduer. Tidligere hadde huset store vinduer som brøt helt med jugendstilen. Gamle utsparinger ble målt opp, og de nye vinduene er tilnærmet like de opprinnelige. I tillegg ble det originale skifertaket tatt ned og lagt på nytt, og en gammel balkong ble rettet opp.

Snekret på stedet
Brystningen i arbeidsrommet har eierne snekret selv. Hvert rom ble pusset opp for seg, slik at jobb og hverdagsliv kunne gå sin gang i de andre rommene i huset. Skrivebordet er et gammelt meglerbord med store dimensjoner, og stolen er fra en nedlagt skole.

Spisestue i jugendstil
Spisestuen fungerer også som bibliotek, men hele rommet er innredet med utgangspunkt i det gamle bordet. Detaljene i treet er kopiert over til de nye, plassbygde bokhyllene. De ser gamle ut, takket være beis i matchende farge. Da hyllene ble bygget, ble døren mot dagligstuen stengt av og tettet igjen med plast. Eierne kjøpte en enorm høvelbenk som de skrudde fast i gulvet, og så var det bare å sette i gang. Imponerende! Sofaen er kjøpt på auksjon og trukket om i et stoff fra Designers Guild.

Smarte garderobeskap
Jugendvillaen er full av smarte og personlige løsninger. Soverommet har skap snekret av veggpanel - en original, flott og rimelig løsning. Sengegavlen er laget av ryggputene fra en sofa.

Hjemmesnekrede skapfronter
På kjøkkenet valgte eierne en gunstig løsning. Skapskrogene er fra IKEA, men frontene er snekret av veggpanel. Slik fikk de et unikt kjøkken ulikt alle andre. De har også valgt å ha færre kjøkkenskap for å unngå at det hoper seg opp med utstyr de aldri bruker.

Gammelt skatoll
Skatollet er fra 70-tallet, men med den mørke beisen glir det rett inn i den gamle stilen somregjerer i huset. Her fungerer det som en ekstra arbeidsplass.

Spiseplass med loppefunn
Spiseplassen på kjøkkenet er også møblert med bruktfunn. En gren av krokhassel i taket skaper en eventyraktig stemning i rommet.

Sjokkrosa do
Det rosa toalettet er husets kuriositet. Eierne ville gjøre noe morsomt ut av det lille toalettet, og de klarte de! Prikken over i-en er det blomstrede dolokket fra Paris.

Gammel anretning
Eierne har ikke bygget alt selv - mange av hyllene er laget av lokale snekkere, men bygget på stedet. Denne hyllen minner om en gammeldags anretning, og huset kjøkkenutstyr og kokebøker.
