Kreativt drømmehus
Marte har selv tegnet drømmeboligen og innredet den med inspirasjon fra 70-tallet. Men helt ferdig med huset blir hun aldri ...
Med Marte i rollen som designer, innkjøper og økonomiansvarlig og Michael som byggeleder og handyman, klarte paret å omgjøre et lite kolonihagehus fra 1954 til et moderne drømmehus på bare fire måneder. Men så hadde de også god erfaring med oppussingsprosjekter, siden Michael har bidratt som handyman i Martes innredningsfirma, Kant ideutvikling.
Marte Holten Nesheim fra Oslo bosatte seg i Danmark i 2003 og jobber som innredningsdesigner og AD. Hun har redesignet alt fra kafeer og kontorer til private hjem og sommerhus. Sammen med kjæresten Michael Bondo Friis-Hasché og datteren deres Maja (4) så hun på rundt 20 hus før familien fant drømmestedet på Amager ved København.
- Vi har så å si bygget hele huset selv. Vi rev ned alt til grunnmuren, og jeg tegnet det nye huset slik vi ønsket det, forteller Marte.
I prospektet sto det at huset var bygget på 1980-tallet. Men da paret renoverte, fant de et lite kolonihagehus inni det store huset, med aviser datert tilbake til 25. mai 1954. Avisene pryder i dag speilrammen på badet.
Idé! Har du et stort allrom med kjøkken og stue, kan du heve kjøkkenet opp et nivå for å skape følelsen av et eget rom i rommet. Det er samtidig en god måte å skjule ledninger og rør på

Høyt under taket
Huset på 100 kvadratmeter virker større enn det er, takket være hovedrommet som har en takhøyde på nesten fem meter. Store vinduer fra gulv til tak bidrar også til en fantastisk romfølelse og masse herlig lys.
- Man skulle tro at et såpass lite hus kunne oppleves trangt å bo i. Vi har jo bare ett stort hovedrom med både kjøkken og stue. Men faktum er at nivåforskjellen fra stue til kjøkken gjør at vi kan være sammen i rommet og samtidig få følelsen av å være alene, sier Marte.

Originale detaljer
Flisene på kjøkkenøya er originale klinker fra 70-tallet. Som håndtak på kjøkkenskapene har Marte brukt lærbelter som hun har kjøpt i en skinnbutikk

Mye å spare på gjenbruk
Mange av materialene i huset er gjenbruk. Det å kjøpe brukte materialer har selvfølgelig skapt en del ekstra arbeid, men det har også gitt lavere utgifter. Bare på dører og vinduer har familien spart 100 000 kroner. Det er Marte som står for det meste av innredningen. Hun pleier å spørre Michael om hva han synes om ideene, men det hender også at det kommer inn ting uten mannens godkjenning.
- Jeg er opptatt av detaljene når jeg innreder. Jeg vil gjerne gi folk en opplevelse dersom de tar seg tid til å studere rommet, sier Marte.
Idé! Dekorer siden på en benk med magasinutklipp i samme fargeskala som andre elementer i rommet.

Fargeklatter
Idé! Heng opp fargerike magneter på kjøkkenet til
oppbevaring av knivene dine

Glansbildepynt
Idé! Dekorer en hvit brødboks med gamle glansbilder og kle den med kontaktpapir for holdbarhet.

Alltid et nytt prosjekt
Om fremtidige prosjekter henviser Marte til et kinesisk ordspråk: Når du er ferdig med huset, er du ferdig med livet. Og hun tror aldri de kommer til et punkt da de sier at:Nå er huset vårt helt ferdig!
- Det vil alltid være forbedringer, fornyelser og forandringer på veien. Det er jo også en av våre felles lidenskaper, det å lage hus. Jeg tror vi ville kjede oss hvis vi ikke hadde flere prosjekter her.
Sofaen og sofabordet er kjøpt på det danske nettstedet DBA, som minner om norske Finn.

Litt herfra og litt derfra ...
Lampefoten i hvitt glass er fra en bruktbutikk, og lampeskjermen er kjøpt i en retrobutikk i Gøteborg. Den lille puten i sofaen er fra Etsy.com, der Marte finner mye hun forelsker seg i.

Unik magasinholder
Idé! Bruk en gammel veske til magasiner. Denne er et bruktfunn fra Amsterdam

Åpent landskap
Rommet til datteren Maja har fått en hel vegg med vindu mot stuen for å åpne opp og gi lys. Om kvelden når hun skal sove, blendes vinduet med en rullgardin.

Kos på rommet
På barnerommet har fått en kosekrok med hjemmesydde puter. Grenen er funnet ute og malt hvit.

Pyntet selv
Lampen med gullsommerfuglene er kjøpt i Tyrkia og pyntet med tapetbiter og bånd i etterkant.

Smart oppbevaring i gangen
I den kombinerte gangen og kontoret er det laget en hems med garderobe under. De ulike skapdørene er kjøpt på Genbyg og skåret til for å passe inn. Skuffene i trappen er kjøpt på cirkamål.

Flommende lys
Ide! Heng en lampe fra en gammel vannkran for et kult og unikt uttrykk.

Sengeplass på hemsen
På hemsen er det soveplass og god, luftig atmosfære. Speilet kommer opprinnelig fra Tivoli og filigran-lampene er fra en designbutikk.
Idé! Kunst i vindusramme: Lag en kollasj eller et maleri og sett det i en gammel vindusramme, så har du skapt kunst som ingen har maken til.

Uteliv
På terrassen er det rom for avslapning og hyggelig samvær.

Stor hage
Hagen nytes til fulle av alle tre familiemedlemmene hele sommerhalvåret. Med åpen terrassedør
kjennes det som om husets areal fordobles, og Marte liker å utfolde seg som hobbygartner.

Arbeidsplass i hagen
Michaels verksted i hagen er bygget rundt en gammel port som ble kjøpt hos Genbyg.

Gammel port ble som ny
Jernporten fant Marte på den danske nettsiden DBA, som tilsvarer Finn i Norge. Michael har støpt fundamentet og tilpasset porten til resten av gjerdet.

Boligprat med Marte
- Hvordan vil du beskrive stilen din?
- Den er kreativ, fargerik, retro, varm, detaljrik og full av gjenbruk.
- Hvor finner du inspirasjon til boligen?
- Jeg får masse inspirasjon når jeg reiser og når jeg leser interiørmagasiner, særlig fra Spania. Spanjolene er spesielt kreative og fargerike i innredningen sin.
- Hva er ditt beste innredningstips?
- Ikke kjøp for stor sofa! Hvis du har et lite rom med lav takhøyde, så innred med små og lave møbler. Og ta mål av rommet før du handler.
- Hva er du mest fornøyd med hjemme?
- Det naturlige lyset og takhøyden. Veggen med skap er også veldig fin. Jeg er så glad for å bo akkurat her i akkurat dette huset!
- Hva er ditt neste prosjekt i boligen?
- Nytt bad. Det gamle er rester fra det forrige huset og er også fint, men det trenger en oppfriskning.
- Hva kommer aldri inn i hjemmet ditt?
- En stressless og «uplights-lamper».
Les mer på Martes blogg: Kant ideudvikling
