I Nanna og Antons hjem finner du ingen hvite vegger
Det bevaringsverdige byhuset fra 1735 er fylt med godt håndverk, originale detaljer og en velutviklet sans for farger. Bli med inn!
HER BOR Nanna (42), Anton (44), Hugo (14) og Havana (10).
HVOR I et fredet byhus fra 1735 i København sentrum. Husets 171 kvadratmeter er fordelt over fire etasjer.

Treverk i en støvete grønntone, et kjøkken i dempet blått, et rosa bad og et lavendelfarget kontor – og sånn fortsetter den rikholdige fargepaletten fra rom til rom i Nanna og Anton Dahlgren Davidsens byhus fra 1735. Paret hadde vært på husjakt i tre år da de kom over den tidligere tobakksbutikken, og da visste de umiddelbart at de hadde funnet familiens nye hjem.
– Vi var på visning samme dag som annonsen ble lagt ut på nettet, og signerte kontrakten dagen etter. Huset hadde akkurat det vi var ute etter, siden vi ville bo midt i byen og samtidig ha en liten hage, og med slike krav er jo utvalget ganske begrenset, forteller Nanna.
Byhuset er et av Københavns eldste, og ble i sin tid tegnet av den ikoniske arkitekten Johan Cornelius Krieger som også var mannen bak andre kjente bygg, f.eks. Københavns Rådhus og Fredensborg Slotskirke. Huset er fredet, og bindingsverk, vinduer og en rekke fine detaljer er godt bevart.
– I et ordentlig gammelt hus er det så mye sjel og historie som du ikke finner i nye bygg. Vi elsker alle krinkelkrokene, de fine detaljene og det gode håndverket som allerede har vart i så mange år, og som med litt omtanke kan holde i mange, mange år til, sier Nanna.
Siden huset har status som bevaringsverdig må alle ideer til utbedringer og forandringer godkjennes, og det kostet en god porsjon tålmodighet før de fikk lov til å sette inn en bredere dør mellom kjøkkenet og stuen, samt legge fliser på kjøkkengulvet. Men siden paret er så glade i det gamle, originale, ble de ikke demotiverte av ventetiden.
– Når man velger et gammelt, fredet hus, sier man også ja til doble vinduer og byråkratiske prosedyrer, sier Nanna
En helt spesiell grønnfarge
Nanna og Anton har virkelig lagt seg i selen for å renovere med respekt for husets historie. Blant annet hyret de inn en snekker for å bygge den nye, brede døren mellom kjøkkenet og stuen slik at den skulle ligne de originale, og de fikk en maler til å scanne gamle malingsrester fra vegger og listverk for å finne tilbake til den opprinnelige grønnfargen som var brukt i huset.
– Vi var helt enige om at vi ville ha farger overalt. Den grønne ble gjennomgående, så alle andre farger ble valgt ut for å passe til den. Det krevde at vi måtte teste ut mange forskjellige nyanser før vi landet dem vi ville ha, men vi blir alltid enige, sier Nanna, og forteller at hvis hun maler tre blåtoner på en vegg, har hun og Anton alltid den samme favoritten.
– Siden vi er så enige, går alt selvsagt mye lettere. Det er jo langt mer krevende å velge farger til veggene enn å bare kjøre på med hvite nyanser, for det er så utrolig mange valg som må gjøres før man finner den helt rette. Men når det endelig faller på plass, får man så mye mer glede av innredningen, og det er veldig inspirerende å bo i et hjem med så mange farger.
Nanna syns også at det gamle huset kler å ha farger på vegger, gulv og listverk.
– Vi har pusset opp og innredet i tråd med husets historie. Det er en stemning og en slags ånd her som vi måtte lytte til, uten at det skal føles som å bo i et museum. Vi ville ha et moderne hjem, men alt vi har gjort er vurdert ned til minste detalj for at det også skulle passe til huset og arkitekturen, forteller hun.
– Jeg liker å tenke at vi har huset til låns, og vi skal gjøre alt vi kan for å passe godt på det mens vi har det, samtidig som vi føyer et par nye kapitler til dets historie.
VEGG- OG DØRFARGE Green Blue fra Farrow and Ball
PÅ BILDET Nanna og Anton ønsket å gi huset noe av det opprinnelige uttrykket tilbake, og ved å få scannet gamle malingsrester kom de frem til den duse, grønne fargen som er brukt på vegger og treverk. Spisebordet er fra Bruunmunch og stolene fra FDB Møbler.

BJELKEFARGE Studio Green fra Farrow and Ball
PÅ BILDET Det var en smal døråpning mellom spisestuen og kjøkkenet, og siden huset er fredet, måtte Nanna og Anton vente lenge på godkjenning for å kunne utvide den. Gardinstengene i messing er også valgt med tanke på den opprinnelige stilen.

IDÈ Gi hjemmet ditt et gjennomført uttrykk ved å la kjølige toner fra kunst og vegger gå igjen i keramikk og tilbehør.

Kjøkkenet er spesialbestilt fra et møbelsnekkerfirma, og er malt i den særegne grønntonen som er brukt mange steder i huset. Messinggrepene er fra den gamle innredningen, mens armaturen er bestilt fra USA. Gulvflisene er fra Made a Mano.

Plakaten fra en fransk vinbar matcher loppefunnene i flere rødtoner.

De turkise veggflisene er fra File under Pop, mens fatet er et loppefunn.

IDÈ Husk detaljene. Et gelender i en lekker farge kan gi gangen en personlig touch.
Les også: Slik velger du riktig gråfarge

REOL- OG TAKFARGE Brassica fra Farrow and Ball
PÅ BILDET Hyllen i Nannas arbeidsrom er malt i samme farge som himlingen. Skrivebordet er et vintagefunn, mens stolen er fra Svenskt Tenn og bordlampen fra Kähler. Alt er kjøpt på auksjon.

BORDFARGE Radicchio og Studio Green fra Farrow and Ball
PÅ BILDET Paret har malt det lille vintagebordet på soverommet i to farger som går igjen flere steder i huset og dermed skaper sammenheng. Den gamle lampefoten er frisket opp med en ny, plissert skjerm, og kunsten er av Erik A. Frandsen.

Nanna syns det aller meste passer fint inn i den lavendelfargede hyllen. Krukken fra Royal Copenhagen er et arvestykke.

Kunsten i stuen er av Morten Schelde og Tal R, og bildene understreker fargene i det markante tapetet.

IDÈ La de kjølige tonene gå igjen på tekstilene. Det understreker fargepaletten, samtidig som det gir hjemmet ditt hygge og sanselighet.

Loungesofaen fra Zanotta supplerer den grønne fargepaletten. Velurputene er fra Notre Dame, pleddet fra Klippan og vegglampene fra Bestlite, mens sofabordet er designet av Hvidt og Mølgaard.

Det stripete tapetet er et skikkelig blikkfang i stuen, og kunstverket av Morten Schelde gjør uttrykket ekstra spennende.

IDÈ Vil du gjøre én ting som har stor effekt, er kanskje et mønstrete tapet løsningen? Velger du et av typen non-woven, er jobben også veldig enkel.

IDÈ Match kunst og veggfarge for å skape en lekker, gjennomført stil.
Nannas beste råd til å bo med farger
- Test ut flere farger før du bestemmer deg.
- Ikke vær redd for å male et stort møbel i en markant farge.
- Skap harmoni ved å male f.eks. en hylle i samme farge som taket.
- Bruk ton-i-ton-farger hvis du vil ha en rolig stemning i et rom.
- Velg ut et sted der du skaper litt liv og røre med et mønstrete tapet eller en farge som er litt mer crazy enn resten.
- Følg hjertet fremfor trendene når du plukker ut farger, og velg dem som du kjenner gir deg en god følelse.


VEGGFARGE Dimpse fra Farrow and Ball
PÅ BILDET Nanna har valgt blå og grå toner til soverommet for å skape en rolig og avslappet stemning. Sengetøyet er fra Tekla og putene fra Eline Engen, mens den dråpeformede pendelen er designet av Michael Anastassiades. Bordlampen er satt sammen av en vintagefot og en skjerm fra William Morris.

Den høye messingstaken er fra Tom Dixon og elefantstaken er et reisefunn fra India, mens skilpadden er lagd av et av barna i familien.

IDÈ Miks sarte farger med tilbehør i messing for å gi badet varme.
PÅ BILDET På badet har både veggene og gulvet fått rosa fliser fra File under Pop. Speilet kommer fra Københavns Møbelsnedkeri.
Les også: 10 tips til å innrede små bad
