Bli med innenfor og se hvordan interiørstylisten bor
Bli med til den gamle villaen som er fylt med personlige klenodier, kunst og designikoner i en innredning som er i stadig forandring.
HER BOR Cille (51), Peter (52), Agnes (20) og Martha (14).
HVOR Familien bor i en 227 kvadratmeter stor villa fra 1875 i Taarbæk på Sjælland.
LES MER Følg Cille på @cillegrut.
Cille Gruts herlige bakgårdshage står lilla lavendel side om side med blå afrikaliljer, mens lange klaser av blomster henger tungt fra en velvoksen blåregn. Ikke rart at den blomstrende oasen ved familiens store, hvite villa fra 1875 er Cilles favorittsted.
– Da jeg kom ut i bakgårdshagen for første gang, var det gjort. Jeg visste at det var her vi skulle bo. Den gangen var hagen fylt med visne bambusbusker, men jeg ble så begeistret over de mulighetene jeg så. Bakgårdshagen er helt skjermet for innsyn og støy, og vi kan nyte kveldssolens siste stråler her ute. Det er faktisk en sjeldenhet i Taarbæk, siden byen vender mot øst, forteller Cille, som selv er interiørstylist.
Den visne bambusen ble fjernet og erstattet med en blåregn som mer enn gjerne får bre seg så mye den vil. For blomster har en helt spesiell plass i Cilles hjerte. På sine mange, lange turer i sommerhalvåret plukker hun store buketter i skogen, på stranden og langs veikantene, og markblomstene er et fast innslag når hun pynter sommerbordet. Ikke bare i form av de rause bukettene, men også som dekor på servise og tekstiler.
– Jeg er så glad i ville blomster og elsker å fylle hjemmet vårt med dem. Når jeg dekker sommerbordet, setter jeg ofte frem en gruppe med helt enkle glassvaser med en eller to blomster i hver. Det ser så fint ut, sier hun. Så snart været tillater det, står dørene ut til hagen åpne. Og når utesesongen begynner, er hun ikke sen om å hente ned en stor eske med vatterte tepper fra loftet og finne frem utemøblene fra vinterlageret. Sommerstemningen er også tydelig inne i den 227 kvadratmeter store villaen.
– Jeg letter hele uttrykket i hjemmet vårt om sommeren. Gulvtepper pakkes bort, jeg skifter fra grått til hvitt trekk på sofaen, og putene går fra tung velur til varianter i lin. Hele stemningen blir mer sommerhuspreget, forteller hun.
Forandring fryder
Det er helt naturlig for Cille å leke med innredningen, og det skjer endringer i familiens hjem minst én gang i måneden.
– Jeg er ikke redd for å prøve ut nye ting. Jeg er et prosessmenneske som liker å være igang med noe hele tiden. Som da jeg fikk et keramisk flisebilde i gave, og det førte til at jeg endret hele bildeveggen min. Det skal være bevegelse i innredningen, og det er sunt å ta ned bildene sine fra veggen og henge dem opp igjen på en ny måte. Og man kan gjerne male veggen i en ny farge før bildene kommer opp igjen. Det å male er faktisk en ren lidenskap for meg – jeg elsker å teste ut nye farger. Sist endte det med en militærgrønn farge på soverommet vårt, men nå er det snart tid for å male det på nytt. Fargen er fin, den, men vi mennesker trenger forandring i blant, sier hun.
Cille har også teft for å skape stemning med personlige detaljer som gjør det spennende å vandre rundt i hjemmet hennes.
– Hele huset er fylt med minner som forteller historien vår. Som akvarellene faren min har malt, og som nå henger på soverommet vårt. Eller unika-samlingen min med keramikk. Den er også med på å gi hjemmet vårt personlighet, ikke minst fordi vi kjenner flere av kunstnerne bak verkene. Alle slike ting er med på å gi hjemmet vårt varme og hygge, og det er veldig viktig for meg, forteller hun.

Rundt villaen går det en liten sti som ender opp ved den sjarmerende bakgårdshagen der familien kan nyte kveldssolen. Da de overtok var plassen full av visne bambusbusker, men de fikk ryddet opp og plantet blant annet den vakre blåregnen som klatrer på muren.

Samspillet mellom fargene i rommene er nøye gjennomtenkt for at inntrykket skal være harmonisk og lekkert når dørene står åpne. Lenestoler, krakkerog sofabord er designet av Poul Kjærholm for Fritz Hansen, mens vitrineskapet er et arvestykke.

Arvestykker og minner må til for å skape et personlig uttrykk. Vitrineskapet har tilhørt Cilles farfar og er fylt med vakre funn fra Royal Copenhagen, Just Andersen og Kay Bojesen. Vasene oppå skapet er blant annet fra Morsø og Kähler. Den lille gyngestolen er et bruktfunn.

De to sammenhengende stuene har et elegant og storslått uttrykk med vakker stukkatur, original kakkelovn og et kresent utvalg av møbler og tilbehør.

CILLES INSTAFAVORITTER
@mimithor
@salonmagazin
@atelierseptember
BILDET I den innerste stuen har Cille innredet et stort hjemmekontor i lyse nyanser. Bordet er designet av Børge Mogensen, mens stolen er fra Thonet og skrivebordslampen fra Rubn.

I sommerhalvåret rydder Cille unna gulvtepper og andre tunge tekstiler for å få et lett og luftig uttrykk. Spisebordet i karnappet er lagd på bestilling, og med alle fire ileggsplatene på plass rommer det hele 20 gjester.

Cille elsker mønstre. Gardinene på soverommet er sydd av stoff fra den danske tekstildesigneren Helene Blance. Pendelen i taket er fra Le Klint.

Soverommet er malt i en militærgrønn nyanse fra File Under Pop, og de to bokkassene har fått et strøk i samme farge for å gli diskret inn. Sengetøyet er kjøpt på Merci i Paris, mens sengeteppet er fra Au Maison og vegglampen fra Artemide.

Cille tegnet selv kjøkkenet og fikk det bygd hos et møbelsnekkerfirma. I taket henger de klassiske Radiohus-pendlene, designet av Vilhelm Lauritzen for Louis Poulsen. Fatet i forgrunnen er fra Studio Oliver Gustav.
Se også: Slik velger du riktig gråfarge

Cille har en forkjærlighet for blomster i blålige toner som lavendel og afrikaliljer, men dyrker også grønnsaker og krydderurter som hun bruker i matlagingen.

De fire små bordene kan settes sammen slik at det alltid er plass til enda en gjest. Bordet er vakkert dekket med servise og glassfra Royal Copenhagen, Holmegaard og Iittala.

Miniguide
4 tips til en hyggelig bakgårdshage
- Forleng sensommerkveldene med en utepeis som både varmer, skaper stemning og gir lys. En stor bålpanne er et fint alternativ.

- Fyll store og små vaser med markblomster. Sett gjerne flere vaser sammen i en gruppe.
.

- Pynt med blomster overalt og dekk opp med et blomstermønstret servise for å forsterke effekten.

- Skap en deilig kosekrok fylt med puter og pledd. Et perfekt sted for en drink før maten.

Hvitvinsdampede blåskjell er blant Cilles sommerfavoritter.

En nydelig bukett av blomster fra veikanten. Cille er særlig glad i margeritter.

Cilles beste tips til sommerstemning
- Bytt ut tunge tekstiler som ulltepper, strikkede pledd og velur med lettere materialer som lin og bomull. Noen lette, transparente sommergardiner gjør også stor forskjell i et rom.
- Fyll hjemmet ditt med blomster. Jeg plukker fine buketter når jeg er ute og går tur. Vanligvis er jeg ikke så glad i mange farger, men når det kommer til blomster vil jeg ha mest mulig av det.
- La terrassedører og vinduer stå åpne slik at du kan kjenne brisen strømme gjennom huset.
Se også: 9 ideer til en herlig terasse

Forno-peisen fra Morsø luner godt når solen forsvinner og kveldene blir kjølige. Paret bruker også ovnen til å varmrøyke laks.

Blomster er et must på Cilles sommerbord – både i enkle vaserog på serviset fra Royal Copenhagen. Vinglassene er fra Holmegaard og karaffelen fra Iittala.
