Familiens fargerike fristed ligger bare fem minutter unna leiligheten deres
Familiens fargerike fristed ligger bare fem minutter unna leiligheten deres, men livet i den 30 kvadratmeter store kolonihagehytta er helt forskjellig fra den travle hverdagen. Bli med inn og kjenn hvordan skuldrene senker seg.

HER BOR Albertine (47), David (46) og Albertines sønner, Malthe (22) og Bjørn (14).
HVOR I en 30 kvadratmeter stor koloni- hagehytte i Sydhavnen i København

Det er lite og svært så enkelt – og det er helt bevisst. For Albertine Brask og familien hennes er dagene i den lille kolonihagen ensbetydende med et liv i sakte fart og med tid til å nyte de små, nære tingene. De kunne ha fått lagt inn varmt vann for lenge siden, men de foretrekker kalde bad i hagen. Og de kunne fått en ordentlig komfyr, men de syns det er deilig å lage mat over åpen ild ute.
– Jeg elsker at livet her er helt forskjellig fra det vi har hjemme. Kolonihagen ligger midt i byen, bare et steinkast unna leiligheten vår, men for oss er den en ordentlig oase. Her lever vi enkelt og nyter naturen, sier Albertine.
Hun deler den 30 kvadratmeter store kolonihagehytta med mannen sin, David, og sønnene sine, Malthe og Bjørn, men de har ikke alltid brukt stedet på samme måte som de gjør nå. I løpet av de 22 årene Albertine har eid hytta, har den skiftet ham en rekke ganger. Her har det vært mange forskjellige farger og uttrykk, og kolonihagen har vært ramme rundt utallige prosjekter.
– I retrospekt kan jeg se at hytta på mange måter har vært en prøveklut for meg, og på sett og vis har fulgt utviklingen min. Den har vært legemliggjøringen av interessene mine, av oppturer, nedturer og de utfordringene jeg har møtt gjennom livet, forteller hun.
I mange år var kolonihagen familiens andre hjem – bokstavelig talt. Farger, innredning og prosjekter overlappet hverandre begge steder, men plutselig merket Albertine at hun ikke trengte to hjem, men ett hjem og ett fristed.
– Hjemme har vi designermøbler og slikt som vi også er glad i, men kolonihagen er enkel og praktisk både inne og ute – og jeg elsker det. De fleste tingene her er fra loppemarked, gjenvinning eller hjemmelagd, og det meste har mer enn én funksjon, forklarer hun.
Mer natur, mindre stress
Det var da Albertine fikk en tøff stressreaksjon hun begynte å søke møt naturen, lange, rolige spaserturer, overnattinger ute og en utdannelse som instruktør i ansiktsyoga.
– Jeg merket hvor godt det gjorde meg å være tett på naturen og følge den langsomme rytmen gjennom årstidene. Og den erfaringen har etterhvert satt sine tydelige spor her i kolonihagen vår også, sier hun.
Hagen har langsomt gått fra å være en mer tradisjonell gressplenhage til en vill naturhage med store bed fylt med blomster, urter, bær og skvallerkål som stort sett får gro som de vil, og som paret har bygd gangstier av treverk mellom.
– Vi elsker å bygge og er opptatt av å gjøre så mye som mulig med håndkraft. Det gir en egen sinnsro. Det blir ikke alltid perfekt, men det er veldig tilfredsstillende å bygge på den måten, forteller Albertine.
Da de lagde den store terrassen bak hytta måtte de riktignok ty til en drill for å bli ferdige, men ellers gjøres det meste for hånd.
– Vi liker det nære i det, men gjør det også fordi vi selv kan bli litt lei av duringen fra alt mulig elektrisk verktøy når vi er her, ler Albertine.

Den frodige hagen er full av spiselige godsaker. Her er det både frukt, grønnsaker og krydderurter.

Hengekøyen har plass til to, og er blant Albertines favorittsteder i hagen. Den eldste sønnen hennes elsker også å ligge her og lytte til musikk når han er med til kolonihagen.

Utestolene rundt bordet ble overtatt etter en nabo som skulle kaste dem. Nå har de holdt i 20 år til, selv om de står ute året rundt.

De fleste av møblene i hytta er bruktfunn, det gjelder både spisebordet og krakken som egentlig en designerstol der ryggen brakk. Spisebordstolene er fra Thonet.

Albertine har et lidenskapelig forhold til farger, og hun blander gjerne malingsrester for å skape nye, fine nyanser. Alle malte flater i kolonihagehytta er faktisk malt med rester.
Idé: Mal brede striper hvis du vil ha en touch av badehotellstemning.

Albertine tar stadig en runde i hagen for å samle inn noen av de mange godsakene som vokser der. Hun elsker både å sanke og å bruke råvarene etterpå.

Kjøkkenet er innredet med kasser fra Trævarefabrikernes Udsalg, en gammel benkeplate i tre som Albertine har lagt fliser på og et forheng hun har sydd av stoffrester.

Familien lager de fleste måltider ute i hagen, men på regnværsdager er det også mulig å lage mat på den lille bordovnen på kjøkkenet.

Paret elsker å bygge og fikse selv, og prosessen er viktigere enn resultatet. Albertine har selv skåret til og lagt fliser på kjøkkenbenken og veggen. Alt er ikke helt perfekt når det kommer til størrelse på fliser og tykkelse på fuger, men hun elsker likevel uttrykket.

Albertine utnytter hagens mange vekster fullt ut. Blant annet lager hun en herlig, peelende ansiktsmaske basert på ingredienser fra hagen og kjøkkenskapene.

Utover kjøkkenskapene er det ikke annen oppbevaringsplass i hytta enn skapene over sofaen. De kommer fra Trævarefabrikernes Udsalg, mens sofaen er satt sammen av en daybed og to benker med sitteputer trukket med lin.
Idé: Mal skap og vegg i samme farge slik at det hele smelter sammen og skaper ro.

Soverommet er det eneste rommet i hytta som kan lukkes av med en dør. Her sover Albertine og David, mens guttene sover i stuen når de er med. Putetrekkene og pojagigardinene er hjemmesydde, og sengeteppet er fra Aiayu

Albertine er en ivrig sanker, og i tillegg til mat lager hun både kremer, ansiktsmasker og te med alt fra frukt og grønnsaker til blomster og ugress fra hagen.

Det lille nattbordet er et bruktfunn som Albertine har hatt i 20 år, og stadig er like glad i.

Gangstiene i tre er både praktiske og fine. Paret beskjærer litt her og klipper litt der når det er nødvendig, men ellers får hagen lov til å vokse vilt og er helt selvsående.

Albertine bruker tekstiler for å lage små, private rom i hagen. Det er fint når man bor veldig tett på naboene, samtidig som det er vakkert å se de tynne forhengene blafre i brisen. Benken er fra Trævarefabrikernes Udsalg.

Albertines favoritter gjennom året
Om våren: – Den lille, overbygde terrassen med sol og le der jeg kan nyte starten på våren.
Om sommeren: – Den nye terrassen bak huset. Det er den mest private og rolige delen av hagen.
Om høsten: – Å ligge i hengekøyen med et pledd og nyte duftene og siste rest av hagesesongen.
Om vinteren: – Iskalde bad i sinkbadekaret sammen med David
Badekaret fylles med kaldt vann, fint badesalt og de blomstene som til enhver tid er i sesong.

Albertine har skapt mange små rom i uterommet slik at det kan brukes på forskjellige måter og er lett å forandre til noe nytt. Forheng er en super måte å avgrense et område på, det er både pent og funksjonelt, uten at det begrenser lyset eller opplevelsen av å være ute i naturen.

Hytta har ikke eget bad eller toalett, kun et felles sanitæranlegg på området, men selv om alt er enkelt og primitivt, er det også gjennomført og lekkert. Og for Albertine er nettopp enkelheten balsam for sjelen. Benken er fra Søstrene Grene.

Sinkbadekaret i hagen er den eneste muligheten for et skikkelig bad i kolonihagen, og de har kun kaldt vann – likevel elsker Albertine og David det. Badekaret fant de i en antikvitetsbutikk.
